Komisioni Evropian ndalon TikTok nga pajisjet zyrtare.

Komisioni Evropian ndaloi të enjten TikTok në pajisjet zyrtare të përdorura nga stafi mes shqetësimeve për mbrojtjen e të dhënave pasi BE-ja kërkon të forcojë sigurinë e saj kibernetike.

TikTok, krijuar nga ByteDance që është kineze, është përballur me një kontroll në rritje perëndimore muajt e fundit për shkak të frikës se sa akses ka Pekini në të dhënat e përdoruesve.

Ndalimi i ri nënkupton gjithashtu se stafi i Komisionit Evropian nuk mund të përdorë aplikacionin e ndarjes së videove në pajisjet personale, përfshirë telefonat që kanë të instaluar aplikacione zyrtare të komunikimit të BE-së.

Punonjësit duhet ta heqin aplikacionin sa më shpejt të jetë e mundur dhe duhet ta bëjnë këtë deri më 15 mars.

Zëdhënësja e BE-së Sonya Gospodinova tha se bordi menaxhues i korporatës i Komisionit Evropian, krahu ekzekutiv i BE-së, e kishte marrë vendimin për arsye sigurie.

“Masa synon të mbrojë Komisionin kundër kërcënimeve dhe veprimeve të sigurisë kibernetike të cilat mund të shfrytëzohen për sulme kibernetike kundër mjedisit korporativ të komisionit,” tha ajo.

Nuk kishte asnjë koment të menjëhershëm nëse institucionet e tjera të BE-së si Këshilli Evropian, i cili përfaqëson shtetet anëtare, apo Parlamenti Evropian do të merrnin masa të ngjashme.

Pasi lajmi u bë publik, komisioneri i industrisë së BE-së Thierry Breton vuri në dukje rreziqet e sigurisë kibernetike që ai tha se kishte informuar vendimin.

“Si institucion, Komisioni Europian ka, që nga fillimi i mandatit, një fokus shumë të fortë në sigurinë kibernetike, duke mbrojtur kolegët tanë dhe, natyrisht, të gjithë ata që punojnë këtu në Komision”, u tha Breton gazetarëve.

  • “I zhgënjyer” –
    Një zëdhënës i TikTok tha se ishte “i zhgënjyer me këtë vendim, i cili ne besojmë se është i gabuar dhe i bazuar në keqkuptime themelore”.

Në nëntor, TikTok pranoi se disa staf në Kinë mund të kenë akses në të dhënat e përdoruesve evropianë.

Kompania megjithatë mohon që qeveria kineze të ketë ndonjë kontroll apo akses.

TikTok të enjten theksoi se mbron të dhënat e 125 milionë përdoruesve çdo muaj në Bashkimin Evropian në aplikacionin e tij dhe po ndërmerrte hapa për të forcuar sigurinë e të dhënave.

“Ne po vazhdojmë të përmirësojmë qasjen tonë ndaj sigurisë së të dhënave, duke përfshirë krijimin e tre qendrave të të dhënave në Evropë për të ruajtur të dhënat e përdoruesve në nivel lokal; reduktimin e mëtejshëm të aksesit të punonjësve në të dhëna; dhe minimizimi i flukseve të të dhënave jashtë Evropës,” tha firma.

Shtetet e Bashkuara e ndaluan aplikacionin vitin e kaluar nga pajisjet e qeverisë federale dhe disa ligjvënës amerikanë po përpiqen të ndalojnë funksionimin e TikTok në Shtetet e Bashkuara.

Muajin e kaluar, qeveria holandeze thuhet se këshilloi zyrtarët publikë që të largohen nga aplikacioni për shqetësime të ngjashme.

– Linja e ashpër në teknologji –
Shefi ekzekutiv i TikTok, Shou Zi Chew ishte në Bruksel muajin e kaluar për bisedime me zyrtarët e BE-së, gjatë të cilave ata paralajmëruan TikTok të garantojë sigurinë e të dhënave të përdoruesve evropianë.

Kompania ka thënë se po krijon qendra në Evropë për të ruajtur të dhënat e përdoruesve në nivel lokal dhe ka premtuar të reduktojë më tej aksesin e punonjësve në të dhëna.

TikTok premtoi gjithashtu vitin e kaluar të mbajë të dhënat e përdoruesve amerikanë në Shtetet e Bashkuara për të zbutur shqetësimet e Uashingtonit.

Bashkimi Evropian ka mbajtur një linjë të ashpër ndaj kompanive të teknologjisë, duke miratuar dy ligje kryesore për t’u siguruar që platformat e mediave sociale t’u përmbahen rregullave të bllokut për çështjet dixhitale.

Akti i Shërbimeve Dixhitale (DSA) detyron platformat e mediave sociale, tregjet në internet dhe motorët e kërkimit të reagojnë më shpejt për të hequr përmbajtjen që konsiderohet në shkelje të rregulloreve të BE-së.

Tjetri, Akti i Tregjeve Dixhitale (DMA), ndalon sjelljen antikonkurruese nga të ashtuquajturit “portierë” të internetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *