Teknologjia e transmetimit dhe si funksionon (Streaming)

Transmetimi është kudo, dhe të gjithë në një farë kapaciteti po përdorin teknologjinë e transmetimit çdo ditë. Pavarësisht nëse transmetoni filmat tuaj të preferuar përmes Netflix, shikoni shfaqje të drejtpërdrejta ose dëgjoni muzikë përmes Spotify, është e vështirë të imagjinohet jeta pa transmetim. Platformat e transmetimit ndryshuan mënyrën se si ne konsumojmë dhe krijojmë përmbajtje të mundësuar nga shërbimet cloud. Transmetimi vazhdon të përmirësohet nga viti në vit. Si funksionon saktësisht?

Ndryshimet në transmetim me kalimin e kohës

Transmetimi është një mënyrë për të parë ose dëgjuar vazhdimisht përmbajtje përmes internetit pa pasur nevojë të shkarkoni skedarë. Interneti i së kaluarës nuk u krijua për të mbështetur shërbimet në të cilat mbështetemi sot. Kur transmetimi u prezantua për herë të parë, përdoruesit përjetuan kohë të gjata buffering dhe prerje video dhe audio. Sot, me përparimet në teknologjitë e internetit dhe cloud, transmetimi me cilësi të lartë me definicion të lartë është bërë një nga mënyrat më dominuese që njerëzit konsumojnë media.

Dallimi në transmetim kundrejt shkarkimit

Transmetimi është një mënyrë për të parë ose dëgjuar diçka në kohë reale dhe është një mënyrë më efikase për të konsumuar media. Ai po përdor në mënyrë aktive internetin për të hyrë në skedarë në çdo kohë me një lidhje të fortë interneti pa e ruajtur atë. Nëse keni një lidhje me cilësi të dobët, cilësia degradohet dhe do të përfundoni me disa probleme me buffering.

Shkarkimi i një skedari ose media është duke ruajtur një kopje të skedarit në hard diskun e pajisjes nga interneti. Duhet të prisni derisa skedari të shkarkohet për ta parë, por gjëja kryesore është se mund ta shikoni në çdo kohë me ose pa internet pas shkarkimit fillestar. Zakonisht keni akses në të vetëm në një pajisje që shkarkon të dhënat që ruhen në një server cloud.

Si funksionon transmetimi?

Ai funksionon duke zbërthyer të dhënat ose skedarët audio në pako ose skedarë të ngjeshur për t’u hapur sapo të arrijnë në pajisjen e përdoruesit. Paketat e të dhënave interpretohen si një skedar video ose audio përmes shërbimit ose luajtësit të preferuar të përdoruesit. Llojet e transmetimit dhe teknologjia e tij do të ndryshojnë sipas llojit të protokollit që e drejton atë.

Shërbimet përdorin ose protokollin e të dhënave të përdoruesit (UDP) ose protokollin e kontrollit të transmetimit (TCP), në varësi të llojit të transmetimit. TCP dhe UDP janë protokolle transporti për të lëvizur paketat e të dhënave nëpër rrjete. TCP përdor një lidhje të dedikuar për të siguruar që të dhënat vijnë në rregull dhe është mënyra më e besueshme e transmetimit të të dhënave. UDP është një opsion më i shpejtë, por transferimi mund të shkaktojë humbje në cilësinë e të dhënave gjatë rrugës.

Ofruesit po punojnë gjithmonë në përmirësimin dhe përmirësimin e aftësive të transmetimit për ta bërë shërbimin e tyre sa më të shpejtë dhe sa më të besueshëm. Megjithëse kërkon një lidhje interneti me shpejtësi të lartë, është shumë më mirë sesa të shkarkosh përmbajtje. Transmetimi po përmirësohet me shpejtësi dhe e ardhmja vetëm sa do ta integrojë më tej në jetën tonë të përditshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *